St wine and friends viinikerho viinipäiväntasaus valkoviini
Home » Viinisuositukset » On aika vaihtaa punaisesta valkoiseen: hyvää viinipäiväntasausta!

On aika vaihtaa punaisesta valkoiseen: hyvää viinipäiväntasausta!

Tutustuimme ensimmäisen kerran Hellan ja viinilasin välissä –blogin http://hellanjaviinilasinvalissa.blogspot.fi/ pitäjien lanseeraamaan ja jo vuosikausia viettämään viinipäiväntasaukseen lukiessamme siitä Viinilehdestä vuonna 2013. Ihastuimme ajatukseen välittömästi! Viinipäiväntasauksessa on kyse uuden viinisesongin juhlistamisesta. Keväisin huhtikuussa hyvästellään talviset punaviinit ja toivotetaan tervetulleeksi uusi viinisesonki ja valkoviinit. Syksyisin vuorostaan hyvästellään valkoiset ja toivotetaan tervetulleeksi punaiset. Viinipäiväntasausta juhlistetaan läheisten kanssa hyvän viinin ja ruoan merkeissä. Juhla, jossa yhdistyy viinin arvostaminen, sesonkiajattelu ja läheisten kanssa vietetty laatuaika, what’s not to love!

Viinipäiväntasauksen idea on levinnyt viime vuosina laajemmalle. Juhlapäivälle on nykyään omat facebook-sivut https://www.facebook.com/Viinipaivantasaus, joihin kannattaa käydä tutustumassa. Me olemme St Wine and Friends –viinikerhossamme juhlistaneet viinipäiväntasausta nyt parin vuoden ajan pitämällä keväisin ja syksyihin viinipäiväntasaus –tastingit, jotka ovat olleet hieno tapa juhlistaa uutta viinisesonkia ja tutustua kauden uutuusviineihin. Viinipäiväntasauksen viettotavoista ja historiasta voi lukea lisää Hellan ja viinilasin –välissä –blogista http://hellanjaviinilasinvalissa.blogspot.fi/2017/03/sana-rakkaudesta-viinipaivantasaus.html.

Tänä vuonna viinipäiväntasauksen osuessa huomiselle lauantaille 15.4. pääsiäisen yhteyteen emme pitäneet aiheesta erillistä tastingiä vaan juhlistamme asiaa nyt blogimme kautta nostamalla esiin omia valkoviinisuosikkejamme, joiden avulla uuden viinisesongin skoolaus onnistuu mainiosti.

Kevään ja kesän todellinen merkki on se ensimmäinen kerta kun tekee mieli sauvignon blancia. Roseen lisäksi tuskin minkään muun viinin makumaailma linkittyy mielessä niin voimakkaasti lämpimään vuodenaikaan. Alkon hinta-laatu suhteeltaan parhaita valkoviinejä on Torresin Santa Digna Sauvignon Blanc Reserva 2016 https://www.alko.fi/tuotteet/543297/, 9,74 €. Tasapainoisesta ja hyvin puhtaan makuisesta viinistä löytyy sauvignon blancin koko makukirjo: herukkaa, karviaista, yrttiä ja vihreää omenaa. Loistava aperitiivi!

Todellisia ruokapöydän moniottelijoita ovat Camden Park Chardonnay Sauvignon Blanc Pinot Grigio 2015, 10,98 € ja Anakena Ona Special Reserve Riesling Chardonnay Viognier 2014, 14,62 €.

Camden Park https://www.alko.fi/tuotteet/598017/ on hedelmäinen ja kermainen viini, johon sauvignon blanc ja pinot grigio tuovat hapokkuutta ja sitruksisuutta, jotka tekevät viinistä hyvän matchin monenlaiselle ruoalle. Tämä viini on hintaluokassaan erinomainen ja sopii hyvin buffet –pöytien tarjoiluihin ja pitkiin illanviettoihin.

Anakena Ona https://www.alko.fi/tuotteet/510647/ on samantyylinen, mutta voimakkampi viini, jossa chardonnayn kermaisuuteen ja hedelmäisyyteen yhdistyy hapokkuus ja hyvä rakenne. Anakena Ona on erinomainen ruokaviini lohi- tai kana-annoksille kun periaatteessa ruokaan sopisi hyvin chardonnayn makumaailma, mutta viiniltä kaivataan enemmän potkua. Anakena Ona on myös hyvä vaihtoehto rieslingille kun lautasella on ns. fuusiosushia, jossa kalaan on yhdistetty erilaisia kastikkeita ja voimakkaita makuja.

Meillä on viinikerhossa ollut useamman vuoden ajan mieltymys itävaltalaisiin viineihin, jota vain innosti lisää parin vuoden takaisin viinimatkamme Itävaltaan. Itävaltalaisissa viineissä viehättää niiden puhdaspiirteisyys, hapokkuus, hyvä rakenne sekä erinomainen sopivuus monille ruoille. Joitakin vuosia sitten Viinilehden vuoden valkoviiniksi valitsema Bründlmayer Riesling Steinmassel 2015 https://www.alko.fi/tuotteet/513367 / , 21,98€ on valioesimerkki laadukkaasta itävaltalaisesta valkoviinistä. Viinin todella moniulotteinen ja pitkä maku jättää veden kielelle ja se sopii erinomaisesti vaalealle kalalle, äyriäisille ja aperitiiviksi.

Edullisempi vaihtoehto laadukkaan itävaltalaisen viinin nauttimiseen on Lethin Duett Riesling & Veltliner 2015, 10,98 € https://www.alko.fi/tuotteet/562037/. Tämä on kevyempi ja raikkaampi, mutta hedelmäinen, hapokas ja kevyen mineraalinen viini erilaisten kalaruokien ja salaattien seuraksi. Pääsiäisviinien postauksessa http://www.stwineandfriends.com/viinileidien-viinisuositukset-paasiaisen-ruokapoytaan/ suosittelimme saman tuottajan toista loistavaa valkoviiniä Simply Wow’ta, joka kannattaa pitää myös mielessä.

Maukasta viinipäiväntasausta kaikille!

P.S. Ensi viikolla tulossa vapun suosikkikuohuvat!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.