Bulgaria viinitasting St Wine and Friends viinikerho
Home » Viinitasting » Bulgaria in a glass of wine

Bulgaria in a glass of wine

St Wine and Friends ry:n syyskausi aloitettiin maanantaina 27.08. tutustumalla Bulgarian viineihin viinikerhomme jäsenen Snejana Eskelisen (Vino Amore Oy) vetämänä. Bulgaria on yksi kiinnostavimmista ”uusista” viinimaista ja viimeaikojen kehitysloikat viiniteollisuudessa ovat tuoneet myös kansainvälistä mainetta.

Bulgaria on kuitenkin hyvin vanha viinintuottajamaa. Sijainti on viinintuotannolle oivallinen, sijaitseehan maa Kreikan pohjoispuolella ja osin Mustanmeren rannikolla. Valitettavasti viime vuosisadalla, sosialismin aikana maan viinituotanto keskittyi lähinnä tuottamaan bulkkiviiniä Neuvostoliiton tarpeisiin. Tämän ajan päätyttyä maan viinituotanto pääsi kehittymään mm. yksityistämisen ja ulkomaalaisten viininvalmistajien tiedon ja taidon kautta.

Tastingin viinit olivat kaikki Tracian Valleyn (Traakian laakso) alueelta Etelä-Bulgariasta. Viinit eivät valitettavasti ole toistaiseksi vielä Alkon valikoimissa.

Aloitimme tastingin kuohuviinillä, EM Edoardo Miroglio Blanc de blanc 2013. Tämä shampanjamenetelmällä valmistettu puhdas Chardonnay kuohuviini oli erinomainen aloitus maukkaalle illalle. Viinin hienostuneet kuplat, raikas ja pitkä maku ihastuttivat. Ei ihme, että viini on napsinut kansainvälistä tunnustusta!

EM Eduardo Miroglio Bio Rose Bouquet & Mavrud 2017 Tässä luomu rosessa käytetty Bouquet -rypäle on jalostettu Pinot Noirista ja Mavrudista. Mavrud on vanha paikallinen rypäle. Viinin kaunis väri, maun miellyttävä hedelmäisyys ja täyteläisyys siivittivät ajatuksia kesäisiin maukkaisiin ruokiin. Erinomainen roseviini.

Zelanos Pinot Gris 2016. Tämä viini ja viinitila on saanut nimensä Traakian viini Jumalan Zelanoksen mukaan. Mukavan hedelmäinen tuoksu ja rapsakka, sopivasti hapokas maku sai veden herahtamaan kielelle. Erinomainen viini aperitiiviksi siis! Viini on voittanut viime vuonna kultaa Mundus Vini Germany 2017 kisassa.

Spancha Melnik 55 2016, Rupel Winery. Viini on 100% Melnik -rypäleistä valmistettu. Viinitila sijaitsee Struman laaksossa vain parin kilometrin päässä Kreikan rajasta. Lämmin ja mausteisen rustiikkinen viini, mikä sopii erinomaisesti syksyisille pataruoille. Myös kelpo villasukkaviini työviikon päätteeksi 😊

Enira, Bessa Valley 2014. Viini on sekoitus, jossa päärypäleet ovat Merlot ja Syrah. Lisäksi on käytetty Cabernet Sauvignonia ja Petit Verdot’ta. Viini oli sopivasti kehittynyt, hieman kompleksinen, mutta kuitenkin täydellisesti balanssissa. Tyylikäs tuoksu ja marjaisan täyteläinen maku herättivät punaviinin ystävät ylisanoihin tämän viinin kohdalla.

Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä maistoimme Villa Yustina Monogram 2013. Viini on tehty Marvud ja Rubin lajikkeista. Rubin on vahvan vaativa, Nebbiolo/ Syrah -tyylinen rypäle. Snejanan sanoin kuin pukumies bootsit jalassa 😉. Viinissä oli aistittavissa nahkaa ja tallia tuoksussa. Maku oli täyteläinen, tanniininen ja kompleksinen hyvässä mielessä. Viini on kypsynyt bulgarialaisissa tammitynnyreissä. Tämä viini kestää hyvin vielä muutaman vuoden kellaroinnin. Tämäkin viini on voittanut useita kansainvälisiä palkintoja.

Olipa hieno ilta. Erään viinikerholaisemme sanoin: ”oli kerrankin tasting, missä kaikki viinit olivat erittäin hyviä. Oli vaikeaa edes laittaa näitä paremmuusjärjestykseen”. Kiitos Snejana upeasta illasta ja maukkaista bulgarialaisista syötävistä viinien kera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.