Home » Viinitasting » Herkutellaan juustoilla ja viinillä

Herkutellaan juustoilla ja viinillä

Viinikerhomme vuoden 2017 viimeisen tastingin aiheena oli Juhlavat juustot ja näille sopivat viinivalinnat. Samaisena perjantaina jatkoimme tastingin jälkeen iltaa pikkujoulun merkeissä Winecellarsin tiloissa. Paikalla oli 31 viinikerholaista ja olipa oikein erityisen mukava ilta kaikkineen!

Illan juustoiksi olimme valinneet etenkin talviseen herkutteluun sopivia juustoja: Langres, Saint Agur, Münster ja Appenzeller Superior (Pink).

Näille valikoimme maisteluun seuraavat viinit:

Langres on ranskalainen Champagnen alueelta tuleva pieni kurttuinen, pehmeän kermainen kypsytetty lehmänmaitojuusto.  Juuston oranssi ryppypinta syntyy, kun juustoa huuhdellaan kypsytyksen aikana suolavedellä, missä on hieman annattopensaan siemenistä valmistettua väriainetta. Kuten arvata voi, niin shampanja ja Langres muodostivat yhdessä erinomaisen makuparin!  Shampanjan hapokkuus ja kupliva rakenne tasoittavat juuston rasvaisuutta. Barth Riesling sopi myös hyvin tämän juuston kanssa.

Saint Agur sinihomejuusto tulee Ranskasta, Auvergnen alueelta. Tämä lehmänmaidosta tehty juusto on pehmeän täyteläinen ja sinihomejuustoista vähäsuolaisimpia ja ehkä miedoimpiakin. Sopii siksi erinomaisesti juustotarjottimelle. Tämän kanssa parhain viinipari oli ehdottomasti Lenz Moser Trockenbeerenauslese. Suolaisen ja makean yhdistelmä vie kielen mennessään! Toki myös muista makeista viineistä, kuten portviinistä, Banuylsista ja Reciotosta löytyisi hyvä kumppani sinihomejuustolle.

Lehmänmaidosta tehty kypsytetty ja voimakastuoksuinen Munster–juusto on yksi Euroopan vanhimmista juustoista. Sen kehittivät munkit jo 600–luvulla. Tämä aromikas juusto sopii erinomaisesti hedelmäisen hapokkaiden, puolikuivien valkoviinien kanssa nautittavaksi ja niinpä Barth Fructus Riesling oli oiva valinta. Myös gewürtztraminer-viinit tai Alsacen alueen viinit sopisivat loistavasti Munsterille.

Pruuvimme kova juusto oli sveitsiläinen Appenzeller Superior, juustotuoteperheen uusin maukas tulokas, mitä on kypsytetty 9 kuukautta. Appenzeller-juustojen aromikkuuden takana on salainen yrttisuolaliuos, jolla juustotahkoja pestään säännöllisesti kypsymisen aikana. Vahvalle kovalle, suolaiselle juustolle sopii maukas ja täyteläinen punaviini kuten pruuvimme  I Castei Ripasso. Tämä ripasso on uusi tuttavuus Alkon valikoimissa ja toivottavasti pysyisi valikoimissa. Ainakin tämä vuosikerta on erinomainen.

Juuston ja viinin yhdistäminen on mielenkiintoista ja tästä aiheesta saadaan vielä monta herkullista tastingiä aikaiseksi. Viinivalinnoissa yksi hyvä pääsääntö on, että juusto ja viini tulevat samalta alueelta. Puolikuiva, hedelmäinen, mutta hapokas saksalainen Riesling on myös usein erittäin toimiva valinta viiniksi juustotarjottimelle. Juusto saa viinin laulamaan! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.