Home » Viinitasting » Itävaltalaisia ja kreikkalaisia viinejä, osin luonnollisesti ja naturaalistikin

Itävaltalaisia ja kreikkalaisia viinejä, osin luonnollisesti ja naturaalistikin

Saimme jälleen kerran viettää nautinnollista tastingiltaa viiniseurassamme elokuisena maanantai-iltana. Ajankohtaisiin teemoihin, luonnonmukaisiin ja natural -viineihin sekä tämän hetken nouseviin viinimaihin meitä johdattivat Vindirektin asiantuntijat Vesa Lampi ja Ville Tuomola. Vindirektin tuoteportfolio on mielenkiintoinen ja laaja etenkin ravintolamyynnin puolella. Natural -viinejäkin on heidän valikoimissaan jo noin 30:ltä tuottajalta, joten illan kulku oli osaavissa käsissä!

Itävaltalaisten viinien suosio on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Koko maailman mittakaavassa tuotanto on pientä, vain prosentin luokkaa kaikista maailman viineistä, mutta väitän kyllä, että laadullisesti maa on jo suurten sarjassa merkittävä tekijä. Viinin valmistusmenetelmät ovat moderneja ja peräti 13 % kaikista tarhoista on jo luomuviinitarhoja! Itävaltalaiset viinit ovat luonteikkaita, mutta kuitenkin helposti lähestyttäviä, joten eipä ihme, että ne ovat olleet vahvassa nosteessa myös sommelierien viinivalinnoissa ravintoloissa.

Aloitimme tastingin upealla Kracher Brut Rosé -kuohuviinillä, https://www.alko.fi/tuotteet/563247/Kracher-Ros-Brut. Laadukas ja tyylikäs viini, jonka dosage, eli toisen käymisen makea viinilisäys tehdään trockenbeeren auslese cuveella. Toisena viininä maistoimme Kracher Pinot Blanc 2015, https://www.alko.fi/tuotteet/540267/Kracher-Pinot-Blanc-2015. Tämä hedelmäisen tasapainoinen viini sopii erinomaisesti niin buffetviiniksi kuin erilaisille kalaruoille ja keväiselle parsalle.

Meinklang, se “lehmäviinitalo”, on ihan oikeastikin maatila, jolla on noin 800 lehmää… Tila on henkeen ja vereen asti biodynaaminen tuotannossaan. Viinitarhoja, tai kuten he nimeävät viinipuutarhoja on yhteensä 55 hehtaaria. Merkittävä määrä siis myös viinintuotantoa. Tastingissä oli kaksi Meinklang -viiniä. Jo varmastikin suurimmalle osalle tuttu Gryyvee eli Meinklang Grüner Veltliner 2016 https://www.alko.fi/tuotteet/505247/Meinklang-Gr-ner-Veltliner-2016 ja piakkoin Alkon valikoimiin saapuva Meinklang Zweigelt 2015. Molemmat viinit ovat ihan huippuja hinta-laatusuhteeltaan ja nämä olivat myös tastingväen suosikkiviinit.

Biodynaaminen viljely perustuu terveeseen luonnon luonnolliseen kiertokulkuun ja maan rytmiin. Tuotannossa käytetään vain luonnonmukaisia maanparannus-, lannoitus- ja torjunta-aineita. Tuotantoa voisi sanoa esiteolliseksikin. Se mitä satomäärissä ehkä hävitään, voitetaan laadussa. Luomu- ja biodynaamisia viinejä on nykyään Alkon valikoimissa jo merkittävän paljon. Hyvä juttu!

Natural –viinit ovat taas astetta villimpiä, nakuja suorastaan. Viini on luonnontuote, joten viini voi käyttäytyä todella arvaamattomastikin. Tietyt volatiiliset (asetonimaiset) tai reduktiiviset (rikkimäiset, keitetyn kaalin aromit) tai kolhiintuneen omenan aromit tavallaan kuuluvat natuviiniskeneen. Tietoa ja taitoa pitää olla viinintekijällä, lisättynä onnella ja vahvoilla hermoilla.  Parhaat Natut ovat suurenmoisia ja moniulotteisia viinejä, kuten tastingissämme ollut punainen Zweigelt ja St.Laurent rypäleistä tehty Beck Ink 2015, https://www.alko.fi/tuotteet/919217/Beck-Ink-2015.

Kreikkalaiset viinit taas tekevät uutta nousua sekä viiniasiantuntijoiden piirissä kuin myös Alkon valikoimissa.  Tuotantomenetelmät ovat parantuneet ja sitä myötä myös tietenkin laatu.  Kotoperäisiä rypälelajikkeita on paljon. Muhevan täyteläinen Xinomavro -rypäleistä tehty punaviini Kir-Yianni Ramnista 2013  https://www.alko.fi/tuotteet/919907/Kir-Yianni-Ramnista-Xinomavro-2013 Sai osallistujat nyökyttelemään tyytyväisenä. Kreikan Baroloiksikin näitä Xinomavro -viinejä sanotaan.  Viimeisenä, jälkiruokaherkkuna nautimme samaisesta rypäleestä valmistettua Kuohuviiniä Kir-Yianni Akakies Sparkling rosé 2016, https://www.alko.fi/tuotteet/937497/Kir-Yianni-Akakies-Sparkling-Sec-2016. Puolikuiva kuohuva, mikä voisi sopia vaikka omenapiirakalle!

Miten sitten löydät Alkosta biodynaamisen tai natural –viinin? Tällä hetkellä on perehdyttävä tarkemmin viinin tietoihin netissä, mutta huhupuheiden mukaan tähän on tulossa parannus jo ihan lähiaikoina. Tsekkaa muuten seuraava biodynaamisten viinien valinta-appi: When wine tastes best. Maanantai oli appin mukaan hyvä viinien nautintapäivä. Totta, näin oli!  Kiitos vielä kerran Vesa ja Ville, nostitte esityksellänne meidän tietotaidot ihan uudelle tasolle!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.