Home » Viinitapahtuma » Juotavan hyvää suomalaisilta viinintekijöiltä

Juotavan hyvää suomalaisilta viinintekijöiltä

Viikonloppuna kävimme tutustumassa suomalaisiin viinintekijöihin maailmalta Syötävän hyvää Suomesta – tapahtumassa Vanhalla. Tämä upea tapahtuma oli järjestetty Chateau Carsinin ja Viinilehden toimesta osana Suomi 100 – juhlallisuuksia. Siellä esiteltiin eri puolilta maailmaa suomalaisin käsin valmistetut viinit sekä kotimaiset siiderit ja pienpanimoiden oluet. Mukana oli myös kotimaisista raaka-aineista valmistettuja herkkuja. Me Viinileidit keskityimme kuitenkin tyylimme mukaisesti täysin tilaisuuden viinitarjontaan.

Paikan päällä oli suomalaisia viinialan ammattilaisia ympäri maailmaa, osa kiertelevät maailmaa kiinnostavilla tiloilla viinintekijöinä työskennellen ja osa taas omistaa itse oman tilan. Oli todella hienoa kuunnella näiden kansainvälisten rohkeiden viinintekijöiden tarinoita! Tapasimme muun muassa suomalaisen ladyn, Marketta Fourmeauxin, viinintekijän ja viinitilan omistajan Napa Valleystä Kaliforniasta. Tapahtumassa oli mahdollisuus maistaa kahta hänen upeaa viiniään Mount Veeder Bordeaux Blendiä ja Marketta Chardonnayta. Marketta Wineryn viinejä ei tällä hetkellä saa Suomesta, mutta Marketta vihjasi että tilanne saattaa muuttua vielä lähitulevaisuudessa. Jäämme uteliaana odottamaan!

Meille tuli suurena yllätyksenä, että Alkossa jo joitakin vuosia myynnissä olleen Vicarage Lane Marlborough Sauvignon Blancin https://www.alko.fi/tuotteet/527747/Vicarage-Lane-Marlborough-Sauvignon-Blanc-2016 taustalla on suomalainen viinitilan omistaja! Laadukkaan uusiseelantilaisen viinitilan omistaa suomalainen Satu Lappalainen aviomiehensä Johnin kanssa. Viinitilalta löytyy muuten myös suomenkieliset kotisivut!

Vicarage Lanen viinitila tuottaa tällä hetkellä 4 eri viiniä, jotka löytyvät kaikki Alkon verkkokaupan myötä kasvaneesta valikoimasta. Maustoimme luonnollisesti tilan koko tuotannon läpi. Tilan kaikki viinit ovat Alkon parasta hinta-laatusuhdetta uusiseelantilaisissa viineissä, mutta haluamme erityisesti nostaa esiin kaksi vahvaa suositusta. Vicarage Lane Bubbly Suomi 100 Brut 2016, 13,90 € https://www.alko.fi/tuotteet/928587/Vicarage-Lane-Bubbly-Suomi-100-Brut-2016, 100 % sauvignon blanc –rypäleestä valmistettu kuohuviini on raikas herukkapensaan ja ruohon tuoksuinen ja makuinen pirskahteleva aperitiivi. Tämä kuohuviini on ehdoton must aperitiiviksi ja erilaisten kesäisten salaattien ja kalaruokien kanssa nautittavaksi. Yhtenä Suomi 100 –juhlavuoden viineistä se on myös viini paikallaan juhlistamaan itsenäistä Suomea –tai mitä tahansa muutakin –pitkin vuotta.

Vicarage Lanen Canterbury Riesling 2016, 11,99 € https://www.alko.fi/tuotteet/935897/Vicarage-Lane-Canterbury-Riesling-2016 voitti juuri kultamitalin omassa kategoriassaan Vuoden Viinit 2017 -kilpailussa Suomessa. Tässä kiehtovassa viinissä korostuvat hapokkuus ja eksoottiset hedelmät ja se jättää voimakkaan täyteläisen maun pitkäksi aikaan suuhun. Omassa hintaluokassa erittäin mielenkiintoinen ja laadukas viini.

Vicarage Lane ei ole ainut viinitila Uudessa-Seelannissa, jolla on suomalaiskytköksiä. Suomalainen enologi Outi Jakovirta on toiminut palkitun Julicher Estaten tilan viinintekijänä. Julicherin pinot noirit ovat etenkin hyvin arvostettuja ja heidän viinejään tulee tilattua baareissa ja ravintoloissa aina kun se on mahdollista. Pääsimme maistamaan tapahtumassa ensi kertaa kaikkia Julicherin viinejä. Julicher Pinot Noir 2013, 33,28 € https://www.alko.fi/tuotteet/903447/Julicher-Pinot-Noir-2013 ja Julicher 99 Rows Pinot Noir 2013, 28,20https://www.alko.fi/tuotteet/913637/Julicher-99-Rows-Pinot-Noir-2013 olivat sellaisia herkkuja, että päädyimme hakemaan pariin otteeseen lisää saldoa myyntipisteillä käytettäville maksukorteille vain saadaksemme lisää näitä upeita viinejä. Julicherin pinot noir -viinejä on löytynyt usein Latvan ja Vin-Vinin viinibaareista. Kannattaa ehdottomasti maistaa kun mahdollisuus tulee eteen!

Syötävän hyvää Suomesta – tapahtuman antien hehkuttamista ei voi lopettaa ilman tapahtuman isännän ja emännän, Carsinien viinitilan mainitsemista. Myös Carsinin viinitilan valikoima oli esillä kattavasti tapahtumassa ja käytimme tilaisuuden hyväksi maistamalla koko kattauksen. Carsinin Cuvée –punaviinit ja valkoiset jalohomeisesta rypäleistä valmistetut valkoiset makeat jälkiruokaviinit, jotka ovat peräisin vain muutaman kilometrin päässä Sauternesista tekivät vaikutuksen ja päätyivät ehdottomasti ostoslistalle. Näihin viineihin kannattaa käydä tutustumassa Carsinin omassa verkkokaupassa http://carsin.com/shop/. Erityisesti nyt rosee –kauden alkaessa kannattaa tutustua Carsinin Suomi 100 –valikoimaan kuuluvaan rosee –viiniin Rosé de Carsin Suomi 100 2016, 13,89 € https://www.alko.fi/tuotteet/911967/Ros-de-Carsin-Suomi-100-2016, joka on juuri tullut Alkoon uutena tuotteena. Tämä on ehdottomasti meidän suosikki Carsinin Suomi 100 –viineistä. Aikaisempina vuosina tämä viini on kuulemma myyty Alkosta loppuun nopeasti, joten kannattaa käydä vikkelästi hakemassa se nautittavaksi.

Nostetaan malja suomalaisten viinintekijöiden osaamisille maailmalla!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.