Home » Viinitasting » Makuja Italiasta, lämmöllä ja pieteetillä tehtyinä

Makuja Italiasta, lämmöllä ja pieteetillä tehtyinä

Viinikerhollemme on vuosien aikana syntynyt syvä rakkaussuhde Italiaan. Sinnehän ensimmäinen yhteinen viinimatkamme suuntautui sekä toinen että viimevuotinenkin. Tänä syksynä meidän kaipaaman italialaisen tuulahduksen viinitastingiin meille toi Collaboratorion Martino De Rossi. Collaboratorio on mielenkiintoinen yritys, yhdistelmä arkkitehtuuria ja viinin maahantuontia. Ihmisen mittakaavalla, elämänlaatua parantaen arkkitehtuurin ja viinin keinoin.

Collaboratorion viinivalikoima on suppea, mutta sitäkin laadukkaampi. He tuovat maahan viinejä, joiden tuottajat he tuntevat henkilökohtaisesti ja viinejä, joita he itsekin haluavat nauttia. Viinit löytyvät pääsääntöisesti Alkon tilausvalikoimasta ja joitain tuotteita on hyllyssä myös Helsingin keskustan Alkoissa.

Tasting aloitettiin huikean ihastuttavilla DOCG Proseccoilla Valdobbiadenesta ja sen sydämestä Cartizzesta. Mikä ero onkaan proseccolla ja The Proseccolla, joiksi näitä kutsumme. Jo pelkästään viinien tuotantoalueet ovat mielenpainuvan upeita. Nämä tilat ovat pieniä ja pieteetillä vaalittuja. Rypäleiden korjuu tehdään käsin ja viinin käyminen tapahtuu viilennetyissä tankeissa. Näin nämä proseccot saavat täyteläisen arominsa ja hennon silkkiset, mutta kestävät kuplansa. Maistoimme tastingissä ensimmäisenä Col del Lupon https://www.alko.fi/tuotteet/948217/Col-del-Lupo-Prosecco-Brut-2015 , hinta 21,98. Keveän täyteläinen juoma, kuin tehty maljajuomaksi tai nautittavaksi puutarhajuhlassa. Charmantti kokonaisuus.

Toinen proseccomme oli Cartizzen helmi PdC di Pietro de Conti Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG Brut https://www.alko.fi/tuotteet/923157/PdC-di-Pietro-De-Conti-Cartizze-Brut-2015 , hinta 38,69. Tässä proseccossa on jotain hyvin erityislaatuista vahvuutta ja aromikkuutta. Pietro, nuori ja innovatiivinen viinitekijä on luonut tällä viinillä proseccoille uuden laatuluokan. Tämä on eittämättä proseccojen Ferrari.

Borgo Stajnbech -tilan valikoimaan kuuluu persoonallisia, huolella luotuja ainutlaatuisia viinejä, mitkä eivät jätä ketään kylmäksi. Perinteiset klassikkorypäleet aivan uusina kiehtovina makuina. Kiinnostava viinintuottaja, johon pitää ehdottomasti tutustua vielä tarkemmin. Maistoimme tilalta kolme viiniä, joista ensimmäinen oli Borgo Stajnbech Bianco Chardonnay, https://www.alko.fi/tuotteet/954677/Borgo-Stajnbech-Bianco-Chardonnay-2015 , 25,73€. Viini on käynyt ja kypsynyt tammitynnyreissä, mikä antaa tälle ihanan herkän vaniljaisen aromin ja täyteläisyyden. Viini täynnä persoonaa ja sopivasti särmikkyyttä. Syntisen hyvää.

Toinen tilan valkoviini oli runollisesti nimetty Borgo Stajnbech Bosco della Donna Sauvignon, https://www.alko.fi/tuotteet/911097/Borgo-Stajnbech-Bosco-della-Donna-Sauvignon-2015 , 24,58€. Viiniä kuvaa parhaiten kuvaus suoraan Collaboratorion viiniesitteestä: ”Kulku naisen metsään käy huumaavantuoksuisten herukkapensaiden ohi, Keväänvihreä lehtiverho sulkee syleilyynsä, auringon lämmittämä maa tuoksuu kukilta, salvialta ja kypsiltä hedelmiltä. Laskevan auringon viimeiset kullankeltaiset säteet täyttävät tajunnan kesän valolla ja lämmöllä, pehmeä polku paljaiden jalkojen alla vie yhä syvemmälle vihreyteen.”  Se on siinä. Nauti tuoksusta. Maista ja ihastu!

Borgo Stajnbechin kolmas viini oli heidän punaviininsä Borgo Stajnbech Refosco dal Peduncolo Rosso, https://www.alko.fi/tuotteet/931787/Borgo-Stajnbech-Refosco-2015 , 19,98€. Rubiininpunainen ja intensiivinen, hieman marjainen, mutta täyteläinen. Häivähdys Pinot Noiria, mutta kuitenkin niin persoonallisesti erilainen.

Viimeinen tastingviinimme vei meidät Italian saappaankorkoon, kuumiin ja kuiviin olosuhteisiin. Barocco Reale Primitivo, https://www.alko.fi/tuotteet/951187/Barocco-Reale-Primitivo-2012 , 24,97€. Jälleen täydellinen viinin kuvaus Collaboratorion viiniesitteestä: “Primitiivisen intensiivinen ja häpeilemätön, tulinen eteläitalialainen rakastaja viettelee pohjattoman tummilla silmillään ja kuumalla syleilyllään. Tummanpunaiseen, kypsään täyteläisyyteen on helppo upota, antautua nautinnon vietäväksi ja antaa yön tulla”. Tämä viini todellakin vietteli meidät täyteläisyydellään. Kaada itsellesi lasillinen, istahda sohvannurkkaan ja nauti…

Kiitos, grazie mille Collaboratorio ja Martino. Tämä tasting oli sydämellisen lämmin tuulahdus Italiasta. Toit auringon hämyiseen kellariin sateisena päivänä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.