Home » Viinitasting » Ole tarkka, maista Pirkka! Tastingissä nyt Pirkka-viinit

Ole tarkka, maista Pirkka! Tastingissä nyt Pirkka-viinit

Mikä tasting?

St Wine and Friends –viinikerhomme vuoden ensimmäisessä tastingissä tutustuimme alkuvuoden kiinnostavimpiin viiniuutuuksiin Alkoissa, Pirkka –viineihin. Kyllä, luit oikein. Tammikuun 2019 lopussa Kespro listasi 3 laatutuottajien valmistamaa Pirkka –viiniä Alkon tilausvalikoimaan noin 30-40 €:n hintaluokassa. Nämä viinit eivät kuitenkaan olleet aivan uusia tuotteita Keskolle vaan heillä on ollut noin kymmenisen vuotta Kespron maahantuomia Pirkka-viinejä, joita he ovat jakaneet liikelahjoina ja käyttäneet erilaisissa tilaisuuksissa.

K-ryhmällä ja Kesprolla on muutenkin pitkä kokemus viinien maahantuomisesta. Kespro tuo itse maahan noin 200 alkoholinimikettä, noin kolmeltakymmeneltä eri tuottajalta ympäri maailman. Useiden tuottajien kanssa on tehty yhteistyötä jo vuosia.

Mitä maistelimme?

Maistamme sokkona 3 viiniparia, joista toinen viini on Keskon maahantuoma Pirkka-viini ja toinen vastaavan tyylinen, mutta selkeästi edullisempi verrokkiviini.

André Delorme Crémant de Bourgogne Organic Brut, 18,98 €

(https://www.alko.fi/tuotteet/515607/Andr-Delorme-Cr-mant-de-Bourgogne-Organic-Brut)

Sitruksinen ja kypsän viheromenainen tuoksu, jota seuraa samoja aromeja sisältävä hedelmäinen, hennosti paahteinen ja kuiva maku.  Sopii hyvin paistetuille kala- ja äyriäisruoille, täyteläisille salaateille ja aperitiiviksi. Erinomainen Crémant.

Pirkka Grand Prestige Champagne Brut, 42,49€

(https://www.alko.fi/tuotteet/956163/Pirkka-Grand-Prestige-Champagne-Brut)

Moniulotteinen tuoksu, jossa on briossimaisuutta ja kypsää keltaista omenaa, kehittynyt kullankeltainen väri. Hienostuneet suuta miellyttävät pienet kuplat. Elegantti, erittäin kuiva ja hedelmäinen maku ja pitkä jälkimaku. Tässä samppanjassa on erittäin hyvä hinta-laatusuhde.

Terre del Barolo Barbera d’Alba Biologico 2016, 14,99€

(https://www.alko.fi/tuotteet/903357/Terre-del-Barolo-Barbera-d-Alba-Biologico-2016)

Keskitäyteläinen, karpaloinen ja hapankirsikkainen viini, jossa on ruoan kaipaamaa hapokkuutta. Tämä on ehdottomasti ruokaviini, joka taittaa hyvin tiivisaromisten lihapatojen tai täyteläisten pastojen makua. Oikein hyvä ja edullinen Barbera d’Alba piemontelaisten viinien ystäville.

Pirkka Barolo Riserva 2012, 29,48€

(https://www.alko.fi/tuotteet/926982/Pirkka-Barolo-Riserva-2012)

Täyteläinen, muhevan kypsän marjainen ja aromikas Barolo, joka on jo hieman pyöristynyt maultaan, mutta jonka voisi antaa vielä kehittyä joitakin vuosia. Hienoa pitkä jälkimaku, jossa on muhevaa kypsää marjaisuutta. Huomattavan edullinen ja laadukas viini, jonka verrokit ovat useamman kymmenen euron kalliimmassa hintaluokassa. Tummien ja punaisten liharuokien ja vahvojen juustojen ehdoton kumppani.

Villalta Valpolicella Ripasso 2015, 13,99€

(https://www.alko.fi/tuotteet/431777/Villalta-Valpolicella-Ripasso-2015)

Täyteläinen ja kypsän kirsikkainen ja karpaloinen Ripasso, jonka maku on erittäin tasapainoinen ja mehevä. Mielestämme yksi Alkon parhaita Ripassoja, jossa on todella hyvä hinta-laatusuhde. Punaisten lihojen, lihapatojen ja voimakkaiden juustojen seuraan. Viinin muhevuus ja mehevyys tekee siitä myös sopivan ns. perjantaipunkun leikkeleiden ja juustojen kanssa nautittavaksi.

Pirkka Amarone della Valpolicella Classico 2012, 37,49€

(https://www.alko.fi/tuotteet/947146/Pirkka-Amarone-della-Valpolicella-Classico-2012)

Täyteläinen ja mausteinen, luumua ja tummaa marjaa sisältävä tuoksu ja maku. Pitkä samettinen jälkimaku. Tämä viini sopii erinomaisesti meditaatioviiniksi, tummien liharuokien ja erilaisten juustojen seuraan. Tämän Amaronen marjaisuus ei ollut yltäkylläisen makeaa kuten joissakin lajitovereissa vaan siinä oli mukana myös miellyttävää kirsikkaisuutta.

Mitä mieltä olimme?

Pirkka-viinien laadukkuus yllätti ehdottomasti meidät maistelijat vaikka viinien laadukkaat tuottajat olivatkin tiedossa. Keskon veto tuoda erittäin laadukkaita viinejä Alkon tilausvalikoimaan juuri Pirkka brändillä esimerkiksi Pirkka parhaat –brändin sijaan herätti paljon keskustelua maistajissa. Viinien hinta-laatusuhde on huomattavan hyvä –etenkin Barolossa- mutta on samalla selvää, että 30-40 euron hintaluokan viinit eivät ole arkisia ostoksia. Alkon tilausvalikoimaan ollaan listaamassa ihan lähiviikkoina myös kaksi Pirkka-valkoviiniä (Chablis ja Arneis), joita odotamme nyt mielenkiinnolla. Olimme samalla ilahtuneita myös tastingin muiden viinien laadukkuudesta vaikka ne eivät näiden Pirkan laatuviinien suoranaisia verrokkeja olleetkaan, näistä viineistä löytyi uusia suosikkeja arjen ruokapöytään. Kaiken kaikkiaan erittäin mielenkiintoinen ja paljon ajatuksia herättänyt maistelu!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.