Home » Viinitasting » Outi Jakovirran viinit rokkaa!

Outi Jakovirran viinit rokkaa!

Mikä tasting?

Viinikerhollamme oli syyskuun lopulla suuri ilo ja kunnia saada vieraaksemme suomalainen huippuviinintekijä maailmalta, Outi Jakovirta. Outilla on viiniuralla takana jo yli kolmekymmentä sadonkorjuuta ympäri maailmaa. Varsinaisen viinintekijäkoulutuksen hän on käynyt Uudessa Seelannissa, missä hän on tehnyt toistaiseksi merkittävimmät viininsä. Viinileidien viinisuosikki oli pitkään Julicherin Pinot Noir, jonka viinintekijä Outi oli useamman vuoden ajan. 

Nykyään Outi tekee viinejä Three Barrel Project -yrityksessä, joka on vuodesta 2013 lähtien toiminut kolmen kaveruksen, Outin, Samuli Pasasen ja Outin siskon Suvin viiniä tuottava ja maahantuova yritys. Oma yritys mahdollistaa omannäköisten viinien ja erilaisten kokeilujen tekemisen. Viinimäärät ovat pieniä, yleensä noin kolme tynnyrillistä. Viinejä löytyy tällä hetkellä lähinnä ravintoloista, kuten Pompier Espasta Helsingistä ja tällä hetkellä niitä on myös mahdollista tilata Viinilehden Bouquet klubin kautta.  

Mitä maistoimme?

Outi esitteli meille Three Barrel Projectin tekemiä ja maahantuomia viinejä, joissa painotetaan tasapainoisuutta, nautittavuutta ja alkuperää:

Sora Riesling 2016. Rypäleet Martinborough alueelta Uudesta Seelannista, noin 10 vuotta vanhoista köynnöksistä. Osa viinistä on käytetty kuorien kanssa. Tuoksussa petroolia, viinissä mukavaa hedelmäisyyttä ja sopivat hapot. Jänäriä (jäännössokeria) 7 g. Tasapainoinen ja herkullinen viini. 

Toisena maistettiin oranssi Natu eli naturalviini Grace 2016Viini on tehty Pinot Gris -rypäleistä. Viiniä ei ole ollenkaan kirkastettu eikä suodatettu ja sen oranssi väri tulee kuorista, joita on sekoitettu viiniin päivittäin. Viini on erittäin luonnonmukainen, vain villihiivojen avulla valmistettu. Natural -viineistä on vuosien varrelta monenlaisia kokemuksia, mutta Grace 2016 oli erittäin maukas ja tasapainoinen natu!   

Tämän jälkeen maistelimme sarjan Aatami viinejä, vuosikerrat 2013, 2014, ja 2015. Viini on nimetty Outin kummipojan Aatamin mukaan ja 2014 ja 2015 vuosikertojen etiketeissä seikkailee pieni Aatami-poika. Kaikki vuosikerrat ovat myös Martinborough Walleystä ja rypäleenä on Pinot Noir. Ensimmäinen vuosikerta oli suodatettu rock catcher filtterillä ja kaksi muuta ei. Ensimmäisessä oli rypäletertut olleet kokonaisina mukana käymisessä. Toisessa kokeellista hiilidioksidikäymistä ja kolmas kypsennetty osin uudehkossa tammessa. Oli kiinnostavaa maistaa miten nämä erot valmistustekniikoissa ja eri kypsyysasteet näkyivät eri vuosikerroissa. Kaikki olivat erinomaisia viinejä, persoonallisia. Ja ne etiketit – erottuvat joukosta 😊!  

Viimeisenä oli pruuvissa Miksei? 2015Espanjassa tehty Grenache-Syrah-Carignan blendi. Mukavan lämmintä mausteisuutta, viipyilevä jälkimaku. Why not? Warum nicht? Perche no? Mukava nimi ja hauska tarina viinin nimen takana.  

Meillä oli erittäin mukava ilta kuunnellessamme Outin juttuja viininteon parissa. Ei turhaa pönötystä tai vakavuutta. Viinit on tehty juotaviksi ja nautittaviksi. Kiitos vielä kerran Outi, Sinulla on viinitekijän sydän paikallaan <3.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.