Viinikerhomme on jo seitsemän vuoden ajan tehnyt tutustumismatkoja eri viinialueille Euroopassa. Tämän vuoden viinimatkakohteeksi valikoitui Saksa ja siellä etenkin Rheinin ja Moselin jokiseudut sekä lisämausteena pieni loikka Luxembourgin suurruhtinaskuntaan. Huikea kattaus upeita viinejä. Seitsemän mielenkiintoista viinitaloa neljässä päivässä ja noin 60 maistettua viiniä, joista reilusti yli 90 % oli Rieslingejä. Miten erilaiset maaperät vaikuttavatkaan viinin makuun? Miten erilaisia Rieslingejä onkaan? Näihin kysymyksiimme saimme aika kattavat vastaukset matkallamme. Matkalla oli mukana kuusitoista ihanaa naista ja hyvää huolta meistä piti superoppaamme Tuula Futurotravel Oy:stä ( www.futurotravel.com ).
Rhein-joki yllätti meidät jatkuvalla vilkkaalla liikenteellään ja jylhillä rinteillään. Maisemia pääsimme ihailemaan niin joen varrelta kuin korkeilta törmiltä käsin. Rheingaun klassiset tarhat, kuten Schloss Johannisbergin katsastimme bussista ihaillen. Ensimmäiseksi tutustumiskohteeksemme olimme valinneet jo yli 25 vuotta luomuviinejä tuottaneen Weingut Hammin, www.hamm-wine.de. Puhtautta, aitoutta, raikkautta ja pitkät perinteet viiniteossa saman perheen voimin.
Rüdesheim on Rheinin viinimatkailijan must-kohde. Ostoskujilla kuljeskelun sijaan suosittelemme gondolihissimatkaa Germania-muistomerkille. Pienet kahden hengen gondolit, lasilliset kuohuvaa ja matkaan yli vehreiden viinitarhojen! Erlebniss!
Saksan viinialueilla on paljon pieniä viinitiloja, joiden markkina-alue on kotimaa ja etenkin lähiseutu. Tutustuimme Rüdesheimissa pieneen toimijaan Jacob Scholl, www.weingut-jakob-scholl.de. Tunnelmallisessa pienessä kellarissa aisti vuosikymmenten aherruksen ja perinteet mitkä velvoittavat jatkamaan viinitarhojen hoitoa eteenpäin. Kotoisa pihapiiri keskellä Rüdesheimia!
MittelRheinilla kävimme tutustumassa Matthias Müllerin viinitilaan, www.weingut-matthiasmueller.de. Tila on ollut saman suvun hallussa jo yli 300 vuotta, mutta paikoilleen ei ole jämähdetty. Tyylikkäät vieraiden vastaanottotilat ilahduttivat monen silmää, värien harmoniaa. Ja ne viinit! Tastingin aloitti mielenkiintoinen ”Bessere Hälfte” – parempi puolisko Weissburgunder. Muut maisteluviinit olivatkin sitten Rieslingejä perheen eri tarhoilta Rhein-joen varrelta, Bopparder Hammista. Tämäkin viinitila keskittyy toistaiseksi vain kotimarkkinoihin. Tutuksi tulivat uudet laatuluokitukset, etenkin Erste Lage ja Grosse Gewächse (GG) viinit kannattaa huomioida, parasta laatuluokkaa saksalaisittain. Viinitila on valittu Saksassa vuonna 2012 vuoden viinitilaksi, Winemaker of the Year, ja tilan viinit ovat saaneet useita arvostettuja palkintoja. Näitä erinomaisia viinejä lähti useammankin matkalaisen mukaan tai postin kautta Suomeen.
Mosel-joelle siirryimme vehreiden ylänköteiden kautta, kaunista maaseutua. Maisemat vain paranivat saapuessamme toiseen asemapaikkaamme Traben Trarbachiin. Emme tiedä kuinka tämän kiemurtelevan Moselin rantoja kuvailisimme. Sanat eivät riitä kertomaan, kuinka fantastisen kaunista siellä on! Idyllisiä pieniä kaupunkeja. Mitkä upeat jyrkät rinteet täynnä viinipalstoja! Näillä rinteillä viininkorjuu on todellinen haaste, huh! Näitä maisemia pääsimme ihailemaan myös jokilaivalta käsin.
Oppaamme Tuula oli valinnut meille upean tyylikkäät yöpymispaikat vierailuamme varten. Rheinin varrella yövyimme entisöidyssä Rheinfelsin linnassa, www.schloss-rheinfels.de. Tyylikäs hotelli sijaitsi upean linnoituksen vieressä ja mitkä maisemat! Moselin varrella yövyimme alueen ainoassa autenttisessa jugend -hotellissa, kauniissa Romantik Jugendstilhotel Bellevuessa, www.bellevue-hotel.de,jossa oli erinomainen palvelu.
Traben Trarbachin viinitalokohteemme oli Villa Huesgen, www.villahuesgen.com, joiden muutama viini on myös Alkon valikoimissa. Ulrike Huesgenin johdolla saimme nauttia viinitilan tarjonnasta ja samalla kuulimme mielenkiintoisia yksityiskohtia suvun, talon ja koko kaupungin historiasta. Kaunis jugendhuvila ja mikä ihana tastingtila. Hieno vierailukohde! Kiitos vieraanvaraisuudesta Ulrike!
Kostean sumuisena lauantaiaamuna suuntasimme matkamme koti Luxembourgin suurruhtinaskuntaa ja Bernard Massard viinitaloa, www.bernard-massard.lu Voisi ehkä sanoa, että tämä oli matkamme pääkohde. Ihastuttava viinitalon omistajaperheen jäsen Antoine Clasen oli isäntämme. Superhieno vierailu viinipruuveineen. Kuohuviinien lisäksi viinitalon valikoimiin kuluu myös erinomaisia valkoviinejä ja näitä näytti lähtevän tuliaisiksi Suomeen lähes jokaiselle. Kannattaa painaa mieleen nimet Clos de Roches ja Chateau de Schengen. Kiitos Antoine, you made our day 😊.
Jos Rüdesheim on pakollinen vierailukohde Rheinillä, niin Moselilla the kohde on Bernkastel-Kues. Aamun sumu oli väistynyt ja saimme ihailla huikean upeita maisemia ja viinitarhoja Mosel-joen varrella. Täällä oppaamme Tuula oli onnistunut järjestämään meille vierailun paikkakunnan vanhimpaan viinikellariin Dr.H.Thanisch, www.dr-thanisch.de ja sen kellarin viinitarhoille. Nuori ja asiantunteva Jan Bleeke kertoi innostavasti viinitilan tuotannosta ja ylipäätään viininviljelystä Moselilla. Jan havainnollisti myös hyvin luomutuotannon ja tavallisen tuotannon eroja. Vaikuttavaa!
Sunnuntaina siirryimme jälleen Rheinin varrelle Rheingaun alueelle ja todellisena sokerina pohjalla viinimatkallamme oli Weingut Robert Weil, www.weingut-robert-weil.com . Erittäin tyylikäs viinitila, jonka maine on syntynyt yli 100 vuoden takaa, jolloin viinitila oli lähes kaikkien eurooppalaisten kuningashuoneiden viinintoimittaja. Mainetta ja kunniaa, Riesling = Robert Weil ja nytkin tilalla kasvaa vain Riesling-rypäleitä. Tuotanto on hyvin modernia, lämpötilakontrolloitua ja kaikki viinit VDP -laatuluokiteltuja. Todellisia huippuviinejä ja varmastikin mieleenpainuvin hetki oli, kun saimme maistaa tilkan vuoden 2012 Eisweinia. We were in heaven 🙂. Yksi pullo ( 0,375l ) tätä upeaa jumalten juomaa lähti mukaan Suomeen hintaan 250 €. Laitetaanko kellariin vai nautitaanko matkamuisteloissa?!
Upea reissu jälleen kerran! Kiitos matkalaiset ja kiitos Tuula.
Leave a Reply