Tastingissä nyt chateau de montfaucon punaviini valkoviini
Home » Viinitasting » Tastingissä nyt…Château de Montfaucon – helmi Rhône joen varrella

Tastingissä nyt…Château de Montfaucon – helmi Rhône joen varrella

Viinikerhollamme oli huhtikuussa ilo ja kunnia saada vieraaksemme Château de Montfauconin viehättävä lähettiläs, suomalainen Mari de Pins. Me, Viinileidit olimme tavanneet Marin viime syksynä Winemaker’s dinnerillä Kämpissä ja ihastuimme oitis tilan viineihin ja Marin eloisaan tarinointiin. Niinpä pyysimme hänet meidän viinikerhomme vieraaksi tänä keväänä.

Château de Montfaucon viinitila sijaitsee viinialueella nimeltään Lirac, Côtes du Rhone. Tilan viinitarhat ovat Rhône-joen varrella kohdassa, jossa joen toisella puolella on maineikas Châteauneuf de Pape viinialue. Viinitilalla on ihan oikea linna, jonka ensimmäiset torniosat on rakennettu jo 1100 –luvulla!

Tilan viinillinen historia alkaa 1600 –luvun lopulta. Tilan viinisato myytiin välillä alueen osuuskunnalle, mutta vuodesta 1995 lähtien tilan nuori isäntä Rodolphe de Pins – Marin puoliso – on kehittänyt tuotantoa ja viinitilaa nykyiseen laajuuteen. Tilalla on nyt noin 60 hehtaaria viiniköynnöksiä ja tuotannon luomusertifiointi on aloitettu 2018. Tilalla viljellään alueelle tyypillisiä rypälelajikkeita kuten Syrah, Grenache, Mourvedre, Carignan, Cinsault, Viognier, Marsanne ja Counoise. Viinien appellaatiot ovat AOP Cru Lirac, AOP Côtes du Rhône and Vin de Table. Tilan tuotannosta jopa 80 % menee vientiin. Suomeen viinejä tuo maahan Vindirekt Oy ja Alkon tilausvalikoimista löytyy kaksi tilan viiniä. Muita löytyy ravintolavalikoimista.

Aloitimme tastingin upean aromaattisella Viognier 2017– viinillä. Tämän viinin korjuun ajoittaminen on tarkkaa puuhaa, jotta rypäleet parhaat raikkaat ominaisuudet saadaan säilymään. Viini on parhaimmillaan nuorena ja jääkaappikylmänä nautittuna. Todellinen kuuman kesäpäivän viini!

Toinen maistamamme valkoviini oli Comtesse Madeleine 2016. Viini on neljän rypäleen sekoitus ja viinin käyminen ja kypsytys on tapahtunut pienissä vanhoissa tammitynnyreissä. Tuoksussa aistii valkoisia sitruskukkia ja mantelia. Tammitynnyrikypsytys tuo taas makuun voimaisia elementtejä. Upean tasapainoinen ja moniulotteinen viini, josta jää aromaattinen pitkä jälkimaku.

Côtes du Rhône 2015 punaviini (Alko tilausvalikoima, hinta 17,98 €) (linkki Alkon tuotesivulle) on alueelle tyypillinen usean rypäleen sekoitus. Tässä viinissä selkeän klassisen Rhônen punaviinin luonne ja ainekset! Maussa löytyy tummia marjoja, pippurisuutta ja yrttisyyttä.  Tanniinit eivät enää kiristä ikeniä ja viini on juuri nyt mukavan nautittavassa kunnossa. Loisto-ostos tällä hinnalla! Vuosi 2015 oli erinomainen vuosikerta alueella.

Viinitilan lippulaiva on Baron Louis 2013 (Alkon tilausvalikoima, hinta 25,98 €) (linkki Alkon tuotesivulle), mikä on ollut tilan valikoimissa alusta lähtien.  Tämä on myös usean rypälelajin sekoite. Osa rypäleistä on jo alusta lähtien käyneet yhdessä, mikä varmasti tuo oman ulottuvuutensa viiniin. Pehmeän täyteläinen, silkkinen suutuntuma ja maukas tummien marjojen sävyttävä maku saivat viinikerholaisen hyrisemään tyytyväisyyttä. Suosittelemme tummien liharuokien viiniksi!

Viimeisenä saimme maistaa vuoden 2008 Côtes du Rhône -viiniä Magnum pulloista.  Kyseinen viinivuosi oli erittäin haastava ja harva alueen viljelijä onnistui viininvalmistuksessa. Tämä viini oli oikein nautittava, tuoksussa voi aistia luumua ja kahvia. Maku oli lempeän yrttinen.

Meillä oli upea ilta näiden viinien parissa. Lämmin kiitos Mari mieleenpainuvasta esityksestä! Kiitos Vindirektille tämän viinipruuvin järjestelyjen avustamisesta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.