Home » Viinitasting » Tastingissä nyt…modernit jouluviinit

Tastingissä nyt…modernit jouluviinit

Viinikerhomme vietti mukavan perjantai-illan Winecellarsin tiloissa jouluisen tastingin ja pikkujoulun merkeissä. Jouluviinien pruuviin valikoimme ehkä vähän tavallisuudesta poikkeavampia viinejä. Jouluruokailutavat ovat hieman muuttuneet vuosien varrella ja sen myötä on aika miettiä myös jouluruokien viinivalintoja uudella tavalla. Yhden ja saman viinin valitseminen koko aterialle on haastava, muttei mahdoton tehtävä.

Olimme koonneet maistelun seuraksi Food Market Herkusta jouluruokalautasen: graavia lohta, savustettua kirjolohta, Veronican silakoita, rosollia, maksapateeta ja joulukinkkua. Melkoinen makujen kirjo suolaista, savuista ja rasvaista ruokaa. Nämä ruoat kaipaavat viiniltä happoja, toisaalta hedelmäsyyttä, hyvää rakennetta, mutta kuitenkin pyöreyttä.

Tastingviinimme olivat:
Engel Crémant d’Alsace Chardonnay Brut 2016, Ranska, 17,90€ (Linkki Alkon sivuille)
Julius Silvaner Westhofener Rotenstein Organic 2017, Saksa, 13,99€ (Linkki Alkon sivuille)
Vicarage Lane Canterbury Pinot Noir Rosé 2018, Uusi-Seelanti, 13,69€ (Linkki Alkon sivuille)
Kalfu Kuda Pinot Noir 2017, Chile, 14,01€ (Linkki Alkon sivuille)
Antiche Terre Amarone Natale 2015, Italia, 25,90€ (Linkki Alkon sivuille)

Olipa mielenkiintoista nauttia kutakin viiniä jokaisen eri ruokalajin kanssa. Maut joko herättivät tyytyväistä hyrinää maistelijoissa tai ehkä kulmat menivät ruttuun jonkun makuelämyksen kanssa. Rasvaiset kalat vaativat ryhdikästä hapokkuutta viiniltä ja sitä löytyi tastingimme valkoisista viineistä ja myös roseviinistä. Cremantin hapokkuus, ihana kuplaisuus ja Chardonnay-rypäleen voimainen pyöreys toimi oikein hyvin kalojen ja etenkin Veronican silakoiden kanssa, jossa yhtenä elementtiä on mukana siianmätiä.

Engel Cremant sopi myös erinomaisesti maksapateelle ja se ei menettänyt olemustaan liikaa myöskään kinkun kanssa, joten tässä oli yksi pruuvimme yllättäjistä! Julius Silvanerin hapokas hedelmäisyys pääsi parhaiten oikeuksiinsa kalaruokien kanssa. Tämä viini sopii myös kevyille leikkeleille ja kasvisruoille, joten tämä on oiva valinta kala-kasvispainotteiseen joulupöytään.

Vicarage Lane Pinot Noir Rosé oli toinen illan yllättäjistä monikäyttöisyydellään. Viinissä on upea marjaisan täyteläinen maku, ei liian hapokas, mutta ryhdikkään viinillinen olemus. Savukala, maksapate, kinkku ja rosolli, tämä sopi näille kaikille ja varmasti myös joululaatikoille. Moderni, hyvä valinta suomalaiseen joulupöytään! Suosittelemme tarjoamaan tämän noin 12-14 asteisena, ei siis liian kylmänä.

Illan punaviineistä Kalfu Kudan pehmeä hedelmäisyys ja tumma marjaisuus miellytti kaikkia. Tämä viini sopii myös erinomaisesti joulupöydän lämpöisille ruoille. Tämäkin on syytä tarjoilla hieman viilennettynä. Antiche Terren Amarone Natale on ripasso-tyylinen hieman kevyempi Amarone, myös hinnaltaan. Pehmeän marjainen ja tummasuklainen maku sopii joulun liharuoille ja myös juustoille. Täsmävalinta voisi olla poron- tai hirvenpaisti. Toki tämä viini sopii hyvin myös ruokailun jälkeiseen nautiskeluun.

Pruuvin jälkeen jatkoimme pikkujouluiltaa Vuoden Viinitietäjävisan parissa ja iltapalan merkeissä. Vuoden viinitietäjä sai palkinnoksi Viinilehden vuosikerran ja pullon Outi Jakovirran Miksei -viiniä. Onnea Kaija!
Iltapalaksi nautimme uunissa pähkinöin kuorrutettua brietä ja salaattia. Juomina Zaccagninin Montepulciano d’Abruzzoa ja Il Bianco di Cicciota. Erinomaisia buffa- ja illanistujaisviinejä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.