Home » Viinitasting » Viinikerhon tastingissä nyt…Syrah around the world

Viinikerhon tastingissä nyt…Syrah around the world

Mikä tasting?

Idea tähän St Wine and Friends -viinikerhossa pitämäämme vuoden ensimmäiseen tastingiin syntyi syksyn Viini- ja Ruokamessuilla Messukeskuksessa missä maistoimme paria mielenkiintoista puhdasta Syrah-viiniä Nordalcon standillä. Näistä toinen oli italialainen ja toinen Etelä-Afrikasta. Niinpä syntyi ajatus ottaa tastingiin puhtaita Syrah-viinejä ympäri maailmaa ja testata, onko näissä eroja. Ja onhan niissä.  

Syrah menestyy parhaiten 45-55 leveyspiirien välissä lämpimässä ja kuivan karussa maaperässä. Rypäle on alunperin kotoisin Etelä-Ranskasta ja on ilmeisesti risteytynyt punaisesta Duraze ja valkoisesta Montdeuse rypäleistä. Rypäle on yksi maailman vanhimmista. Siinä on vahva kuori eli se sisältää paljon tanniineja ja omaa näin paljon kypsytyspotentiaalia. Syrah-rypälettä käytetään paljon rypälesekoituksissa, joista tunnetuin on GSM, Grenache-Syrah-Mourvedre, klassinen Rhonen alueen rypäleblend. Australiassa Shiraz on maan eniten viljelty rypäle ja mm. yksi maan eniten arvostetuimmista viineistä Penfold Grange on tehty Shirazista.   

Mutta ovatko eurooppalaiset Syrahit hieman keveämpiä, moniulotteisimpia ja terroir ‘iaan ilmentäviä? Ja ovatko uuden maailman Shirazit suoraviivaisempia ja marjaisan hilloisia?  

Mitä maistelimme?  

Gérard Betrand Réserve Spéciale Syrah 2016, Ranska Pays d’Oc, 12,40 €, (linkki Alkon sivuille) 

Laudario Syrah 2012, Italia (Toscana Cortona), 22,90 €, (linkki Alkon sivuille) 

Hewitson Le Secateur 2016, Australia (Barossa Valley), 17,39 €, (linkki Alkon sivuille) 

Leyda Single Vineyard Canelo Syrah 2014, Chile (DO Valle de Leyda), 14,90 €, (linkki Alkon sivuille) 

Sutherland Syrah 2011, Etelä-Afrikka (WO Elgin), hinta Alkossa 15,59 € (tällä hetkellä ei saatavilla)   

Mitä mieltä olimme?  

Gerard Bertrand, meidän Gertsu Pertsu jäi valitettavasti kyllä muiden jalkoihin, vaikka onkin ihan hyvä viini, mutta tässä joukossa kepeä. Italialainen Syrah yllätti monet meistä erittäin positiivisesti: upea tuoksu ja intensiivinen moniulotteinen makupaletti. Hieno viini! Hewitsonin Le Secateur oli raatimme suosikki sellaisenaan ja ruokiin yhdistettynä. Mausteinen, täyteläinen makuhermoja hivelevä kokonaisuus. Leydassa oli mukavaa särmikkyyttä yhdistyneenä marjaisuuteen. Sutherland Syrah oli myös monen suosikki ja toinen tastingimme yllättäjistä, valitettavasti näyttää nyt olevan loppu Alkosta. Kaikki viinit ovat kuin tehtyjä lämmittämään talvisina iltoina mausteisten liharuokien ja vahvojen juustojen pareina.  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.