Home » Viinitapahtuma » Viinikulttuurimatkalla Turuus

Viinikulttuurimatkalla Turuus

Mitä, miksi helsinkiläiset Viinileidit matkaavat Turkuun? Tämä kysymys kuultiin useammankin suusta viikonlopun Turku Food & Wine Festivalilla (www.turkufoodandwinefestival.com). Hei, miksei? Syynä oli tietenkin tämä viinifestari, viinintekijä Samuli Pasasen (kuvassa) loihtima mielenkiintoinen tapahtuma, jonka me Viinileidit nimeämme ehdottomasti yhdeksi tämän vuoden viinikulttuuriteoista. Niin paljon uutta ja mielenkiintoista tietoa, viinejä ja ruokaa tämä lämminhenkinen tapahtuma tarjosi!

Itse tapahtumapaikka Forum Marinum, loi tunnelmallisen ja mukavan kesäiset puitteet tapahtumalle. Näytteilleasettajina Turun parhaita ravintoloita, suomalaisia juomavalmistajia ja viinimaahantuojia. Pointsit tapahtumalle erinomaisesta, laadukkaasta viinivalikoimasta: natural, pet nat, luomu, biodynaaminen ja lisäksi tarjolla oli monia helmiä maahantuojien ravintolavalikoimista, mitä yleensä ei ole paljoa tarjolla viinimessutapahtumissa.

Torstaina imimme itseemme uutta viinitietoutta Antti-Veikko Pihlajamäen (AOC51 – maahantuontiyritys) vetämässä natural-viinien, Natujen, tastingissä. Omat kokemukset Natu-viineistä ovat olleet tähän mennessä hyvinkin ristiriitaisia. Natut, puhutaan myös alkuviineistä, ovat kypsistä rypäleistä tehtyjä puhtaita, mahdollisimman vähän käsiteltyjä viinejä. Viinien käyminen tapahtuu rypäleterttujen omien luonnollisten hiivojen avulla ja viinit ovat yleensä suodattamattomia ja kirkastamattomia. Sinänsä mitään valmistussääntöjä tai -määräyksiä natural-viineille ei ole olemassa, joten viinien kirjo on suuri. Viinit saattavat olla hyvinkin epästabiileja, sameita, hapokkaita ja oksidoituneitakin. Pääasiassa kuitenkin ne ovat niin paljaan aitoja ja monivivahteisia, luonnollisia. Ja mikä ehkä parasta, joko täysin ilman lisättyjä sulfiitteja tai niitä on hyvin vähän. Viiden viinin tasting oli erinomainen läpileikkaus natural-viineihin ja Antti-Veikko on todellinen Natujen asiantuntija. Natural-viinien suosio on noussut viime vuosina viininharrastajapiireissä ja ravintoloissa. Alkon valikoimissakin on nykyään muutamia natural-viinejä – tosin nettisivujen kautta niiden löytäminen on haastavaa. Tutustumisen arvoisia ovat esimerkiksi Alkon uutuuslistaukset espanjalaisen La Encina -tilan viinit.

Perjantain tastingin aiheena olivat Pétillant Naturell -viinit, pet natit. Aiheeseen meitä johdatti itse viinivelho Samuli Pasanen. Pet nat -viinit ovat luonnollisesti kuplivia viinejä, joiden astiakäyminen on lopetettu kesken ja viini on pullotettu hiivajäämien kera (kuten sima!). Viinit käytetään yleensä viileässä 20 -30 päivää ja rypäleiden kuoret ovat jonkin hetken mukana luovuttaen aromi- ja väriaineita viiniin. Valmistustapa on ikivanha, mutta vasta viime vuosina tämä luonnollinen valmistusmenetelmä noussut trendikkääksi ja viinihifistelijöinen lemmikiksi. New Yorkissa on jopa Pet Nat -baarejakin. Viinit ovat kevyesti kuplivia, usein sameita, maukkaita, moniuloitteisia juomia, joiden alkoholipitoisuus vaihtelee 9 -12 % välillä. Fantastinen tasting, todella mielenkiintoisia makuelämyksiä!

Tapahtuman muusta viinitarjonnasta haluamme erityisesti nostaa esille Chateau Carsin -tilan Nea Berglundin Charivari L’Aventure Nocturnen. Erinomainen ja tulevaisuudessa varmasti kaupallinen viini. Kannattaa ehdottomasti tutustua Chateau Carsinin valikoimaan esim. Viinikellari.com -nettikaupan kautta! Meille uusia maahantuojatuttavuuksia olivat BBWines (www.bbwines.fi) ja Wine Temple (www.wine-temple.fi). Molempien maahantuojien valikoima ovat pääsääntöisesti ravintolamyynnissä, mutta joitain helmiä on myös Alkon valikoimissa.  

Kiitos Turku. Kiitos Turku Food & Wine Festival. Ja erityisesti kiitos Samuli Pasanen. Loit Turkuun upean kesäisen viini- ja ruokatapahtuman! Me Viinileidit saavumme ensi vuonnakin Turkuun ja otamme kaveritkin mukaan viinimatkalle Turkuun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.