Home » Viinitasting » Tastingissä nyt: Chateau Carsin ja viinintekijä Nea Berglund

Tastingissä nyt: Chateau Carsin ja viinintekijä Nea Berglund

Varmastikin kaikki jotain viineistä tietävät ovat jossain vaiheessa tutustuneet Bordeauxissa sijaitsevan suomalaisomisteisen Chateau Carsin viinitilan tuotteisiin. Itse mietin, onko siitä todellakin jo 30 vuotta, kun Juha Berglund osti tämän viinitilan sisarensa kanssa? Miten tila on kehittynyt näiden vuosien aikana ja mitä tila on nyt? Tästä saimme erinomaisen kuvan, kun viinitilan nykyinen toimitusjohtaja ja viinintekijä Nea Berglund oli viinikerhomme vieraana.

Nea raotti meille mukavasti tilan historiaa: kuinka tilalla otettiin ensimmäisenä Bordeaux’ssa käyttöön lämpökontrolloidut terästankit, kuinka tilalla kokeiltiin erilaisia rypälelajikkeita siinä onnistumatta, kuinka tilan viiniviljelyksiä oli välillä jopa 60 hehtaaria jne. Paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia vuosien varrelta! Vuosituhannen vaihde tilalla oli käännekohta, josta lähtien alettiin siirtyä kohti luomua ja biodynaamisuuttakin. Tässäkin asiassa Carsinin perhetilan väki oli edelläkävijöitä Bordeaux’n alueella. Tällä hetkellä tilan viljelmät ovat 100% luomua ja luomun sertifiointi on aloitettu – prosessi kestää kolme vuotta!

Nea aloitti viinitekijänä tilalla vuonna 2015. Takana oli kauppatieteen ja viinialan opinnot ja työkokemusta viinin parista lapsesta saakka. Jutuista päätelleen Isä Juhan ja tytär Nean yhteistyö ei varmasti aina ole ollut ihan mutkatonta …😊 Ensimmäisen viinintekijäpalkkansa Nea sai rypäleinä ja siitä alkoi hänen omien Charivari Wines viinien tarina. Nean itse tekemät Charivari viinit ovat luomuja ja täysin luonnollisin menetelmin valmistettuja autenttisia viinejä. Viineissä on vain luonnollisia hiivoja, viinejä ei fltteröidä eikä kirkasteta. Nea kokeilee erilaisia valmistustekniikoita ja myös amforoita viininvalmistuksessa. Rypäleetkään eivät välttämättä ole alueelle tyypillisiä. Voi näitä toki kutsua naturalviineiksikin ja hyviksi sellaisiksi!

Tässä alla tastingimme viinit ja lyhyet arvioit niistä. Alkon valikoimista löytyy muutamia viinejä, mutta koko valikoima on parhaiten ostettavissa Chateau Carsinin oman nettikaupan kautta, www.carsin.com.  Täysin laillista ja kaikki verotkin on hoidettu puolestasi.

L’Etiquette Grise, Chateau Carsin on 100% Sauvignon Gris -viini. Tämä rypäle on Euroopassa harvinainen ja sitä käytetään harvoin ihan sellaisenaan. Viini on upean aromaattinen. Tätä löytyy Alkosta Cuvee du Chat nimellä (Linkki Alkon tuotesivulle).

Le Fruit Défendu, Charivari Wines. Mielenkiintoinen kokeilu ei niin alueelle tyypillisestä rypäleestä (Chardonnay). Maussa mukavaa kermaista pyöreyttä, tutti fruttia, aprikoosia ja kermatoffeeta. Kokeilemisen arvoinen!

L’Amour Fragile, Charivari Wines. Tämän Sauvignon Blanc viinin käyminen, fermentaatio ja kypsyminen on tapahtunut amforassa. Rypäleiden kuoret ovat olleet mukana 20 päivän ajan. Viini oli aromaattinen ja todella monien suosikki.

L’Aventure Nocturne, Charivari Wines. Viini on 100 % Merlot. Viini on käynyt avonaisissa astioissa ja sitten kypsynyt 12 kk tammessa. Viini on raikkaan maukas keveähkö Merlot, missä rypäleen ominaisuudet pääsevät erinomaisesti esille.

Cuvée Noire 2016, Chateau Carsin. Tämä kuuden punaisen rypäleen sekoite on tilan lippulaivaviini. Tämä viini on selkeän tyypillinen ranskalaisen punkun edustaja. Viinistä löytyy mukavaa paahteisuutta ja tanniinit ovat jo sopivasti kesyyntyneet.

Cuvée 2012, Chateau Carsin. Tämä viini tehdään vain parhaina vuosina parhaista rypäleistä. Viinissä on ihanaa rotevuutta ja pehmeyttä. Tämän voi huoletta vielä kellaroidakin. Kuulimme myös että nyt vielä kypsyvä vuosikerta 2015 tulee olemaan erinomainen.

Kaiken tämän tekemisen perusta on käsityö niin tilan ja tarhojen hoidossa kuin viininvalmistuksessa. Luonnon biodiversiteetin kunnioittaminen ja vastuullinen viljely. Viinin minimaalinen käsittely ja luonnollisen kompostin hyödyntäminen. Tilalla käyskentelevät niin kanat kuin hevosetkin.

Iso kiitos Nealle erinomaisen tastingin vetämisestä. Viinikerholaiset kuuntelivat mukavilla yksityiskohdilla höystettyä tarinointia suurella mielenkiinnolla. Olimme yhtä mieltä siitä, että tämä oli yksi parhaista viinintekijätastingeistä, mitä meillä on ollut viinikerhossamme. Chateau Carsin ja mielenkiintoiset Charivari -viinit nousivat aivan uudelle tasolle Nean kerronnan siivittäminä. Ai niin ja muistakaa sana picolabilité. Mukavasti kurkusta alas solahtavassa on tätä havaittavissa 😊 Mercì beaucoup Nea! Kuuntelemme sinua mielellään toistekin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.