Home » Viinitasting » Maukkaat ja muhevat Portugalin viinit tastingissä

Maukkaat ja muhevat Portugalin viinit tastingissä

Portugalilaiset viinit ovat nyt kovassa nosteessa maailmalla ja ne ovat rantautuneet myös Alkoon leveällä rintamalla tämän talven aikana. Viininenämme oli haistellut trendejä onnistuneesti ja päätimme ottaa Portugalin St Wine and Friends -viinikerhon huhtikuun tastingin teemaksi. Kun vielä Stockmannin Alkossa törmäsimme suosikkimyyjäämme Jarkko Juntuseen, joka on ollut töissä viinitilalla Portugalissa ja lupautui tastingin vetäjäksi, niin asia oli selvä: Jarkko johdattaisi meidät makumatkalle Vinho Verden ja Douron viineihin.

Portugal on hyvin monimuotoinen ja omaperäinen viinintuottajamaa. Viljellyistä rypälelajikkeista suurin osa on autoktonisia, eli vain Portugalissa viljeltyjä. Ilmasto on merellinen tai mannermainen. Maaperä karua, kivistä ja vuoristoista. Tasankomaat ovat olleet varattuina maissille ja viljalle, joten viiniköynnökset kasvoivat pientareilla. Portugal on tietenkin ollut vuosikymmenten ajan parhaiten tunnettu portviineistään, mutta ne jätimme nyt tastingin ulkopuolelle. Portugalin viinien hinta-laatusuhde on erinomainen. Tosin jo nyt on huomattavissa hintojen nousua, selkeä seuraus maan viinien hypetyksestä maailmalla.

Vinho Verde [lausutaan vinju verde ] on varmasti monen mielessä ”vihreää viiniä” siis vihertävään vivahtavaa, kevyesti pirskahtelevaa valkoviiniä. Opimme, että Vinho Verde on viinialue, missä tuotetaan niin valkoisia, punaisia kuin roseviinejä, myös kuohuviinejä. Tastingin ensimmäinen valkoviini oli Morgadio da Torre 2015 https://www.alko.fi/tuotteet/561147/Morgadio-da-Torre-Alvarinho-Vinho-Verde-2015. Viini on tehty Albarinho rypäleestä, mille on hyvin ominaista lämmin ruohoisuus ja kevyt karvaus. Viinistä aisti myös meren läheisyyden, suolaisen tuulahduksen Atlantin aalloilta.  Toinen maistettu valkoinen oli Quinta do Ameal Loureiro 2015 https://www.alko.fi/tuotteet/933827/Quinta-do-Ameal-Loureiro-2015. Pirteän hedelmäinen ja ehkä hieman päärynäinenkin maultaan. Molemmat viinit sopivat erinomaisesti rasvaisten kalojen ja kalasäilykkeiden kumppaneiksi. Tastingissä maistelimme näitä sekä öljyisen tonnikalan ja purkkisardiinien kera, maistuivatpa erityisen hyville näiden viinien kera!

Tastingin punaviineille oli asetettu kovat ennakko-odotukset, olihan ensimmäinen punaviini Symington Altano Organic 2014 https://www.alko.fi/tuotteet/437777/Symington-Altano-Organic-2015 valittu juuri Viinilehden testissä Vuoden 2017 Luomuviiniksi, https://viinilehti.fi/2017/03/nama-vuoden-luomuviinit-2017/. Maku oli lämpimän muheva, tummien marjojen sävyttämä ja vaniljainen. Maku pääsi parhaiten oikeuksiinsa kovien juustojen ja leikkeleiden kera ja tämä olikin lopulta myös useimpien suosikkiviini. Alkossa on nyt saatavilla uudempi vuosikerta tästä erinomaisesta viinistä. Quinta do Crasto Reserva  Vinhas Velhas 2013 https://www.alko.fi/tuotteet/433437/Quinta-do-Crasto-Reserva-Vinhas-Velhas-2013 maistettiin seuraavaksi. Rypälesekoitus on ns. field blend, kuten aika usein Portugalissa. Käytetty siis sopivaa blendiä saatavilla olevia rypäleitä! Oli hyvin sekoitettu, maussa aisti tummia marjoja, kahvin vivahteita ja tammen aromeita. Kolmas maistettupunaviini oli Sagrado Reserva Tinto 2008 https://www.alko.fi/tuotteet/464047/Sagrado-Reserva-2010. Tämäkin viini on sekoite, field blend. Viini on hyvin kerroksellinen, yrttinen. Tässä on aistittavissa jo tertiääriaromeja eli pullokypsytyksen aikana syntyneitä aromeja. Viini avautui lisää lasissa. Tastingviini oli aiempaa vuosikertaa kuin mitä tällä hetkellä on Alkossa myynnissä.

Lämpimät kiitokset Jarkolle mielenkiintoisesta illasta ja makumatkasta Portugaliin. Ehkä tapaamme seuraavan kerran Portugalissa!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.